Instagram

Google+ Followers

Saturday, May 19, 2012

Pengalaman Temuduga


Assalamualaikum W.R.T & Salam Sejahtera


8 Mei 2012 
Setelah fikir masa terbuang camtu je kat umah (tido,mandi,makan,online,main game).. mcm xde life je.. CN pun amek keputusan untuk cari keje.. Test Market nak tengok lepasan diploma ni laku ke x.. Tambahan pula (chewah..skema) Membe CN - Jiha dah dapat kerja..lagi la berkobar2 dalam hati ni nak kerja.. jadi CN pun pergilah daftar JOBSTREET.COM.. then buat COVER LETTER & RESUME.. nasib baik kat Poli dulu pernah diajar pasal 2 perkara penting ni..kalu x..habuk pun CN x tau pape.. CN cari la job yang sesuai dengan kelulusan DIPLOMA IN ACCOUNTANCY.. CN lebih fokus kat JOB AUDIT ASSISTANT.. tak tau la nape minat yg mendalam sgt kat situ.. muke sebab pernah PRAKTIKAL KAT JABATAN AUDIT NEGARA dulu kot.. CN apply job tu pun bukan melalui jobstreet sgt.. bukak jobstreet tu pun sbb nak tengok JOB ADVERTISING je.. COVER LETTER & RESUME lagi mudah kalu kita straight forward hantar kat EMAIL COMPANY...

9 Mei 2012
Lepas subuh CN trus tidur balek (tak senonoh sungguh).. then dalam pukul 10 pagi.. CN dapat calling.. CN x tau nape CN mamai2 trus jek angkat calling tu.. kebetulan time tu jam loceng bunyi..xdpt nak tutup..so bercakap dlm keadaan jam loceng bunyi (clumsy nya!).. CN tetap menjawab panggilan dengan tenang..then last skali CN cakap CN akn confirmkan balek..tak sangka... CN baru mintak keje semalam.. 3 audit firm call CN untuk interview.. CN pun make appointment untuk interview hari JUMAAT..


10 Mei 2012
Disebabkan tanak sesat..CN pun bercadangla untuk cari audit firm tu dulu.. CN drive sndiri kereta diiringi ngan Kakanda n Ibunda.. thanx sbb teman..agak complicated jalan die sebenarnya..hihi.. After that CN pun study pape yang patut.. study company Audit Firm tu n yg berkaitan dengan audit


11 Mei 2012




7.45 pagi CN bertolak ke tempat temuduga CN tu.. dihantar oleh Ayahanda n Ibunda yang tak pernah putus support CN..CN tiba di destinasi pada pukul 8.15 pagi.. CN pun melangkah masuk firma ni.. CN masuk2 je, staff firma ni bg CN satu kertas A4..kat situ kene buat karangan tajuk "MY MOTHER" n 100 words.. CN pun apa lagi..tulis la (mcm MUET lak..haha!).. merapu semua..siap ada ayat ni - "WE CAME FROM THE WOMB THAT HAVE COMBINATION WITH SPERM AND OVUM".. (lebih kurang ni kot ayat die).. adoi! camne leh terkeluar ayat tu pun aku tak tau..mungkin inspirasi dari DEBATE antara JEFF n MISS DIANA tyme kelas english..hihi..

After buat karangan tu, boss firma ni datang la..trus minta resume n sijil.. CN cuak gila sebenarnya.. banyak mengucap je.. First time la katakan.. Boss n sorang staff firma ni tnye CN berkaitan dengan sijil smua.. then they all tanya ada apply UPU ke x.. nak tak nak CN kene mengaku la ada.. Time interview ni jugak, they all uji CN pasal account .... adusss..ingt nk tnye pasal audit, account tak study sgt.. CN just tanya gitu2 jek ngan Jiha.. then CN jawabla soalan mengenai CASH SALE, CREDIT SALE, ALIRAN PERAKAUNAN.. smua.. n CN ada kantoi beberapa jawapan.. time tu memang dah down sangat.. rasa macam ape yang aku belajar 3 tahun tu tak berbaloi.. sedih.. then they all pun cakap yg they all nak FULL TIME untuk isi kekosongan kerja ni.. dari situ CN dah anggap CN takde rezeki..

CN keluar dari firma tu dengan perasaan sedikit hampa n yakin yang CN xkan dapat kerja ni.. tapi CN positifkan diri CN.. Pengalaman interview tak semua orang ada.. mungkin pengalaman ni boleh membawa CN jauh lagi dalam kerjaya CN.. CN pun balik la dengan Ayahanda & Ibunda CN.. Kami singgah Sungai Buloh jap tengok rumah baru kami..hihi..

muke agak frust..haha



12-15 Mei 2012
Disebabkan agak frust dengan apa yg CN buat untuk first interview, CN menolak semua interview yang datang... asal dieorang Call n tanya..CN cancel on the spot.. CN xsanggup lagi..rasa ilmu di dada berkaitan ngan kursus sendiri belum cukup untuk kerja..CN kene blaja lagi.. mungkin waktu Ijazah nanty.. insya-Allah..


16 Mei 2012
Ada nombor x dikenali call CN.. CN memberanikan diri angkat.. Alhamdulillah..CN dapat job yang temuduga CN aritu.. tapi jangka masa sampai CN smbung belajar n gaji pun x macam expected salary CN.. tapi takpela..CN bersyukur sbb CN dapat job ni..at least dapat gain experiences..tak salah mencuba kan.. firma minta CN mula bekerja pada 21 Mei ni.. takut CN.. alhamdulillah..first interview dah dapat kerja.. so.. CN kena kentalkan jiwa CN ini untuk menghadapi kehidupan bekerja di pejabat..

- THE END -



DOAKAN CN BOLEH BUAT KERJA CN DENGAN SEMPURNA



3 orang komen:

Izkandarz said...

Alhamdulillah, kak nanie. . gud luck n dimurah kan rezeki. . kerja rajin2 aw. . t leh laa blanja adeq naen nie.. kih kih kih. . :D

Izkandarz said...

Alhamdulillah, taniah kak nanie. . gud luck n hope di bukak kan lagi pintu rezeki. . kerja rajin2 tw. . t daa gaji jgn lupe. . blanja2 laa adeq naen nie. . kih kih kih.. :D

nanie zainudin said...

@Izkandarz huuuu..insyaAllah dik.. doakan akk tau..kalu jumpe naen leh blanje naen gula2 :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...