Instagram

Google+ Followers

Tuesday, May 8, 2012

Prosedur Ikatan Pertunangan


Assalamualaikum W.R.T & Salam Sejahtera

Mula-mula CN explore pasal Cincin Belah Rotan... tetiba ada entry ni kat blog budriez04... CN baca la..then CN rasa mcm nak repost balik benda nieyh n letak bajet skali..huuuu..tengok la..

PROSES MERISIK:

Perkara-perkara yang perlu ada dalam merisik..


ntah sape2 punya gambar la aku amek ni..hihi


  1. Cincin belah rotan - RM 300 keatas 
  2. Baju Sepasang @ Kain - RM 50 keatas  
  3. Buah-buahan - RM 30 keatas  
  4. Kuih-muih (macaroons ke, red velvet ke..hihiihi) -  RM 30 keatas  
  • Tentukan siapa wakil (ibu bapa @ mak ayah saudara)
  • Wakil pihak lelaki tanya pihak perempuan sudah ada yang punya atau tak (Wajib tanye!)
  • Jika belum berpunya, teruskan menyatakan hajat melamar si gadis (Wink3!)
  • Jika ibubapa pihak perempuan setuju, pihak lelaki haruslah memberikan keempat-empat barang yang tertera diatas
  • Wakil pihak lelaki berbincang dengan pihak perempuan mengenai hantaran (Rasanya x payah mahal sangat kot)
  • Menetapkan hari untuk melangsungkan pertunangan (wink3~!)

PROSES PERTUNANGAN :





  1. Cincin berlian - RM 1000 keatas
  2. Sirih junjung - RM 30 keatas
  3. Lain-lain hantaran (x kesah la baju ke, ipad ke, ipod ke, tab ke, chocolate ke, kek ke) - Bajet Sendiri
  • Ibu @ ibu saudara pihak lelaki menyarungkan cincin kepada pihak perempuan 




 So..hopefully entry ni dapat membantu sedikit sebanyak kawan2 kita yang ada niat murni untuk menghalalkan hubungan tu.. 

credit to : 




2 orang komen:

puteri said...

macam senang je tunang nih..hahah tapi bajet tade.hheheh

nanie zainudin said...

@puteri aah putri.. rasenya kalu tunang tu bajet kene besar skit sbb ade hantaran jugak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...